Slovensku sa už ďalšie emisie pravdepodobne predať nepodarí

26.10.2013 Bratislava

Bratislava 26. októbra (TASR) - Voľných dvadsať miliónov ton emisných kvót, ktoré má Slovensko k dispozícii, sa už pravdepodobne do konca obchodovacieho obdobia nepodarí predať. "SR ich môže predať do konca roku 2014. Súčasné podmienky na trhu sú však ťažké a zložité," uviedol pre TASR hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Poukázal, že podľa niektorých analytikov sú priznané jednotky, vzhľadom na ich nízku trhovú hodnotu v tomto období, prakticky nepredajné. Koncom týždňa sa tona emisií na trhoch predávala asi za jeden cent. "Predávať priznané jednotky je náročné aj preto, že väčšina štátov, ktoré Kjótsky protokol podpísali, už redukčné ciele na CO2 splnili. Takže ide o čisto hypotetickú šancu," skonštatoval Stano.

Voľné kvóty však neprepadnú. "Priznané jednotky, ktoré Slovenská republika nepredá, si bude môcť ponechať v rezerve na plnenie cieľa na redukciu emisií CO2 v druhom Kjótskom období, teda po roku 2014," vysvetlil Stano.

Slovensko nedávno predalo sedem miliónov ton emisií Španielsku, ktoré malo pôvodne záujem aj o zvyšných 20 miliónov ton. Za akú cenu sa kvóty predávali, zatiaľ nie je známe, cenu by ministerstvo malo ukázať v novembri. Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži.
 

Vyberte región